Månedens ansattportrett

Nyhetportlet

Månedens ansattportrett

Foto: Sonja Balci/OsloMet

Månedens ansattportrett

Mads Greaker er professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen på OsloMet. Denne måneden er han i innspurten på et arbeid for å få mer miljøvennlige offentlige anskaffelser.

 Mads har jobbet på OsloMet siden 2018. Han bor på Nesoddtangen, og liker all slags friluftsliv spesielt ski- og fjellturer, men også kajakk og seiling.

Hvordan kom du deg til jobb i dag?

Tok båten klokken åtte fra Nesoddtangen, og gikk både til båten og fra båten hit til OsloMet.

Hva skjer på jobben denne måneden? 

Denne måneden er vi i avslutningen av utvalg jeg er med i: Lovutvalget for offentlige Anskaffelser (regjeringen.no). Vi skal levere NOU-en (Norges offentlige utredninger) om en uke, så det er ganske hektisk. Mandatet vårt var å få til mer miljøvennlige offentlige anskaffelser.

Ellers jobber jeg med to artikler som er like ved publisering; En om miljøforskning og -utvikling (FoU) i oppdrettsnæringen, og en om miljøpolitikk for vindmølleparker.  

Har du lært deg noe nytt i det siste?

 Ja, stadig vekk. Jeg er samfunnsøkonom, men begynner å bli ganske god på lov om offentlige anskaffelser.

Nevn én ting som kunne gjort arbeidsdagene dine enda bedre:

En bra kaffebar i P35 hvor jeg kunne møte folk og nyte en god håndlaget kaffe latte.

Er det noe fra ditt fagfelt som har overrasket deg den siste tiden?

Ja, det er veldig interessant hvordan vi ser ut til å kunne stoppe prisveksten på varer og tjenester i Norge, uten å utløse en nedgangstid med arbeidsledighet og boligkrakk. Jeg er også overrasket over at vi ikke har noen gode forklaringer på hvorfor den norske kronen har svekket seg så mye de senere årene. Jeg har noen egne hypoteser jeg gjerne skulle testet ut, men dette er utenfor mitt fagfelt. Jeg har først og fremst forsket på bærekraft, miljøpolitikk og miljøinnovasjon.  

Hvordan kan OsloMet bli mer bærekraftige i et globalt perspektiv?

Vi må tenke mer på reisevirksomheten innenfor forskning. Forskere har en tendens til å reise mye med fly, noe som ikke er bærekraftig. I hvert fall ikke så lenge det ikke finnes fly med reelle nullutslipp. Innblanding av biodrivstoff ser jeg på som en form for grønnvasking. Vi kan antagelig også utnytte lokalene på OsloMet bedre, siden så mange har jevnlige hjemmearbeidsdager. Dermed kan vi frigjøre mer plass til andre, og spare energikostnader til oppvarming blant annet.  

Hvilken kollega motiverer deg i hverdagen?

Det er alle på gruppa for Samfunnsøkonomi og metode. Vi er en super gruppe. Ellers er min økonomhelt Paul Krugman. Jeg leser alltid hans spalte i New York Times. Han motiverer meg til å stå på. 

Hva gjør du for å glede andre på jobb?

Jeg prøver å ha så mange hyggelige og givende samtaler som mulig.

Beste faglitteratur du har lest det siste året?

Det er «Slouching towards Utopia» av Brad DeLong. En utrolig bra bok om den økonomiske veksten fra 1870 til 2010. Boken handler om hvordan den økonomiske veksten har forandret samfunnet på nesten alle områder drastisk, og om forspilte muligheter til å komme nærmere Utopia enn vi har klart.

Din anbefaling (bok, serie, film eller musikk):

Min anbefaling er boken «When we cease to understand the world» av Benjamin Labatut. Det er en kritisk bok om den moderne vitenskapen. Av musikk vil jeg gjerne anbefale Mazzy Star. Ellers så har jeg hatt glede av Dune filmene 1 og 2, hvor nummer 2 går på kino nå.