Hvordan jobbe med ansvarlig internasjonalisering
Internasjonalisering er et viktig virkemiddel for kvalitet og relevans i utdanning og forskning, og tilfører stor verdi til den faglige virksomheten ved OsloMet. Samtidig kan internasjonalt samarbeid by på utfordringer knyttet til å ivareta grunnleggende verdier og sikkerhetshensyn. Det gjelder spesielt samarbeid med land som skiller seg vesentlig fra Norge når det gjelder styresett, kultur, høyere utdannings- og forskningssystem, m.m. Geopolitiske forhold og spenninger bidrar også til at samarbeid med enkelte land kan medføre særskilt risiko.
Eksempler på potensiell risiko i internasjonalt samarbeid omfatter forsøk på politisk påvirkning og innskrenking av institusjonell autonomi og akademisk frihet; ulovlig tilegnelse av sensitiv eller strategisk viktig kunnskap – herunder kunnskap som kan brukes til militære formål; og brudd på etablerte etiske prinsipper i utdanning og forskning.
Nasjonale føringer
Fra norske myndigheters side rettes det særlig oppmerksomhet om ansvarlighet i akademisk samarbeid med landene i Panorama-strategien (regjeringen.no) ─ Brasil, Canada, India, Japan, Kina, Russland, Sør-Afrika, Sør-Korea og USA ─ og land Norge ikke har sikkerhetssamarbeid med. Nasjonal trusselvurdering for 2022 (pst.no) peker på at norske kunnskapsmiljøer vil være særskilt utsatt for forsøk på ulovlig anskaffelse av kunnskap og teknologi fra aktører knyttet til Russland, Kina, Iran og Pakistan.
Kunnskapsdepartementet har satt i gang et arbeid med å utvikle nasjonale retningslinjer for ansvarlig internasjonalt samarbeid. Arbeidet skjer i regi av Forskningsrådet og Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, og retningslinjene skal etter planen være ferdigstilt sommeren 2023.
Generelle råd og ressurser
Alle faglig og administrativt ansatte og ledere som jobber med internasjonalisering ved OsloMet har et selvstendig ansvar for å vurdere potensiell risiko i konkrete tilfeller, og bidra til at internasjonaliseringsarbeidet skjer på en ansvarlig måte.
Risikovurderinger bør gjøres før det inngås samarbeid, underveis og når samarbeidet avsluttes, særlig når det er snakk om større samarbeidsprosjekter. For å minske risikoen for negative hendelser, er det viktig å ha kunnskap om samarbeidspartnerne sine; en klar og gjensidig forståelse av hva samarbeidet består i; og en bevisst holdning til hva formålet med samarbeidet er.
Flere land og institusjoner har utviklet retningslinjer og ressurser som skal hjelpe faglig og administrativt ansatte og ledere i universitetssektoren med å vurdere og håndtere risiko i internasjonalt samarbeid. Her finner du lenker til et utvalg nyttige ressurser:
- Responsible internationalisation: Guidelines for reflection on international academic collaboration (stint.se), STINT, 2020
- Tackling R&I foreign interference (europa.eu), EU-kommisjonen, 2022 (utgitt som oppfølging av EU-kommisjonens strategi for internasjonalt forsknings- og innovasjonssamarbeid(europa.eu))
- Guidelines and standards in international university cooperation (HKR.de), HRK German Rectors’ Conference, 2020
- Guiding questions on university cooperation with the People’s Republic of China (hkr.de), HRK German Rectors’ Conference, 2020
- Samarbeid med kinesiske institusjoner – kontekst og refleksjoner (uib.no), UiB, 2020
- Managing risks in internationalisation: security related issues (universities.ac.uk), Universities UK, 2020