Seminaret starter med et faglig innlegg av Hannah Helseth (NKVTS). Hun vil belyse seksuell vold og gråsoner i unges nære relasjoner. Vi ser nærmere på hvordan sosiale normer, statusjakt og kjønnsdynamikker påvirker unges seksuelle interaksjoner.
Forsker Rikke Tokle (NOVA) vil forberede en faglig kommentar til innlegget, før vi åpner for spørsmål og diskusjon.
Seminaret er åpent og krever ingen påmelding.
Dårlig kommunikasjon – ungdoms forståelse av et seksuelt møte som har gått galt
Dette er tittelen på Helseths innlegg som baserer seg på artikkelen «A Matter of miscommunication – young people’s understanding of rape, sex and what lies in-between» som er under publisering i YOUNG – Nordic Journal of Youth Research.
Hun skriver om innlegget: I en undersøkelse om unges forståelser av seksuelle overgrep finner vi at de aller fleste mente at bedre kommunikasjon kunne hindret overgrepet. Vi intervjuet 63 ungdommer i alderen 16–20 år, hvor de diskuterte en film om et problematisk seksuelt møte.
Deltakerne hadde ulik bakgrunn når det gjelder kjønn, etnisitet, geografisk tilhørighet og sosial klasse, men likevel pekte de fleste altså på dårlig kommunikasjon som hovedårsaken til overgrepet.
Under denne tilsynelatende noe slående likheten ligger det fire heteroseksuelle normer som påvirker ungdommenes forståelse av hvem som har ansvaret for denne krenkelsen. To av disse er velkjente: kjønnsegalitære normer om frivillighet og patriarkalske normer om hennes ansvar for hans seksuelle ønsker.
I tillegg identifiserte vi to andre normer: seksuelt marked som vektlegger dem begge som aktører på et kjønnsmarked, og forførende maskulinitet som vektlegger at den som forfører/tar initiativ er den som bærer ansvaret. Idealet om bedre kommunikasjon kan altså romme svært ulike oppfatninger.
Seksualkultur i ungdomstida
Rikke Tokles kommentar tar utgangspunkt i forskning fra prosjektet Seksualkultur i ungdomstida (oslomet.no) som handler om hvordan ungdom forhandler, erfarer og håndterer spørsmål knyttet til seksualitet, seksuell helse og risiko – i lys av både dagens ungdomskultur, og øvrige samfunnsmessige og sosiale forhold.
Om innlederne
Hannah Helseth (nkvts.no) er seniorforsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) og forsker blant annet på seksuell vold i unges nære relasjoner med søkelys på utsatte, utøvere og skolens håndtering. Hun er særlig opptatt av de sosiale og kulturelle normene som omgir både forståelsen av- og håndteringen av ulike typer vold.
Rikke Tokle (oslomet.no) er sosiolog og seniorforsker ved Seksjon for ungdomsforskning, NOVA, OsloMet. Tokle forsker for tiden på tema knyttet til ungdom, seksuell helse, seksuell voldsutsatthet og rusbruk i ungdomstiden.
Om Voldsseminaret
Voldsseminaret er en seminarrekke organisert av forskere i Voldsprogrammet ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet. Formålet med seminaret er å etablere en tverrfaglig arena der forskere med interesse for vold som fenomen og for samfunnets håndtering av den, kan møtes.
Vold defineres bredt, og det er et poeng å utforske ulike grader og typer av vold, kontroll og overgrep og sammenhenger mellom ulike typer vold. Fokus vil være på vold i nære relasjoner og vold i ungdomsmiljø.
Seminarrekken vil fortsette til høsten, med nye og spennende temaer. Meld gjerne inn til Silje Hartberg eller Ingrid Smette dersom du har forslag til tema eller vil stå på en e-post-liste og få informasjon om neste seminar.