Droppe til innhold

I undervisning

I undervisning

Læringsressurser og verktøy / DIGIN

Digitale verktøy

Digitale verktøy som DIGIN anbefaler til undervisningsbruk.

Responsverktøy oppfordrer studentene til å stille spørsmål, kommentere og bli testet – før, i eller etter undervisningsøkten. De hjelper også lærerne med å kartlegge kunnskaper, skape grunnlag for diskusjoner og oppsummere forelesninger.

 

Mentimeter: Presentasjons- og tilbakemeldingsverktøy

Med Mentimeter lager du enkle presentasjoner som integrerer avstemninger eller spørsmål i undervisningen. Studentene trenger ikke å registrere seg. Svarene kan lagres og brukes videre. Veiledninger til Mentimeter i Canvas.

Mentimeter kommer i gratisversjon og oppgradert lisensversjon. Få Mentimeter-lisens her.

 

Quizlet: Digitale stikkordskort

Quizlet er et gratis verktøy hvor du lager digitale stikkordskort og skal koble disse med riktig svar i ulike test- og quiz-formater. Dette kan være grunnlag for diskusjoner eller gi studentene en indikasjon om faglig ståsted.

 

Kahoot!: Populært quizverktøy

Kahoot! er gratis og fungerer på alle enheter via nettleser. Lærer styrer quizen med PC koblet til projektor. Studentene trenger ikke egen konto. Antall deltakere avhenger av båndbredde. 250–300 på OsloMet-campusene bør gå bra. Samme quiz kan kjøres flere ganger for å spore studentenes framdrift. Resultatene kan lastes ned til Excel.

 

Catchbox: Kast mikrofonen

Catchbox er en mikrofon laget for å kastes rundt i undervisningsrommet, slik at det blir lett å høre spørsmål og innspill fra alle. I store rom anbefaler vi to lydinnganger, så undervisers mikrofon kan benyttes samtidig. Lån Catchbox hos DIGIN.

 

Samarbeidsverktøy 

Samarbeidsverktøy samler innspill og ideer på ett sted, og viser hvem som bidrar med hva. De kan brukes både til og før undervisning.

 

Padlet 

Med Padlet kan man samarbeide om å lage tankekart, poste spørsmål, notater eller bilder, og få svar fra lærer eller medstudenter. Dette kan også bakes inn i andre nettsider. Tilgang og upassende innlegg er lett å administrere. OsloMet har en institusjonslisens. Kontakt DIGIN for tilgang.

Eksempel på bruk av Padlet.

Slik aktiverer du Padlet-lisensen.

Slik lager du en tavle i Padlet.

Slik legger du inn en Padlet i Canvas.

 

Office 365 

Alle ansatte og studenter ved OsloMet har tilgang til Office 365. Samskriving, samarbeid i dokumenter og chat i Teams er noen av mulighetene her.

Les mer om Office 365 hos OsloMet.

 

Blogg 

WordPress og Edublogs er praktisk for å samle tekster fra studenter på ett sted. Tekstene blir tilgjengelige for alle. Kommentarfelt kan brukes til tilbakemeldinger. Begge verktøyene er gratis, men krever registrering knyttet til e-postadresse.

 

Lyd og video kan brukes som diskusjonsgrunnlag og forberedelse til undervisningen. Om studentene ser opptak av tidligere forelesninger før dere møtes, kan dere heller bruke tid på andre ting sammen. Studentene kan også enkelt repetere forelesningen når de ønsker det. Slik kan du laste opp filer i Canvas.

 

Lag podkast med Audacity

En podkast er kort sagt en lydfil på nettet. Diskuter problemstillinger med kollegaer eller reflekter rundt et tema, og publiser. Studentene kan lære gode argumentasjonsteknikker og høre fag hvor som helst – på trikken eller på joggetur. Podkast gir en ny vinkling på fagstoffet og gjør det samfunnsaktuelt. For å ta opp, redigere og lagre lyd anbefaler vi lydprogrammet Audacity.

 

Tips til lyd- og videoinnspilling:

 • Lag et detaljert manus med alt du skal si (og vise).
 • Snakk kort, fort og poengtert.
 • Anbefalt filmlengde er 3–4 minutter, podkaster kan gjerne være lengre.
 • Konsentrer deg om ett tema og lag ev. flere korte filmer om spesifikke temaer.
 • Bruk illustrasjoner, presentasjoner eller tavle – ikke la hele filmen være et snakkende hode.
 • Sørg for god lydkvalitet – bruk headset (hodetelefoner med mikrofon) under opptak.
 • Prøv å få best mulig lysforhold.

 

Selvfilmstudio – film deg selv

Her kan du filme deg selv, ta skjermopptak og benytte dokumentkamera mens du løser en problemstilling. Utstyret er enkelt å bruke. Husk testopptak for å sjekke at alt virker.

Romoversikt og kontaktpersoner:

 • K-B314 – felles (Odd Arild Nærbø)
 • P46-PA136 – felles (bookes i Outlook, nøkkel på Servicetorget)
 • P48-R306 – Medieseksjonen
 • P35-PS623 – TKD
 • PP33-U1-059 – TKD

Selvfilmstudioene i P35 og PP33 og på Kjeller lagrer filmen i Mediasite. I P48 lagres filmen på minnepinne. Se videoveiledninger til studioet i P48 (film.oslomet.no)

 

PowerPoint – film presentasjonen din

PowerPoint har en tilleggsfunksjon som filmer presentasjonen din. Du kan ha en videorute hvor du snakker i et hjørne av presentasjonen, markere nye elementer i en slide og legge på lyd. Slik kan du bruke filmen i Canvas.

 

Screencast-O-Matic – skjermopptak

Verktøy for å ta opp fra skjerm, lyd og eventuelt webkamera. Du kan også redigere videoene du spiller inn. Som ansatt ved OsloMet kan du selv aktivere fullversjon-lisens på PC eller Mac ved å gjøre følgende:

 1. Installer Screencast-O-Matic.
 2. Kopier denne lenken: https://screencast-o-matic.com/oslomet
 3. Start programmet og trykk I have a Team Plan. Lim inn lenken fra steg 2 og klikk OK.

Jobber du utenfor kontoret, må du huske å koble til eduVPN.

 

WeVideo – redigering på nett

WeVideo er et videoredigeringsverktøy som gjør det enkelt å lage og dele videoer via nettleseren din.

 

Moovly – enkel redigering

Moovly er et brukervennlig verktøy for å redigere videoer til undervisningsbruk. Du kan også lage animasjoner med det. xxx@oslomet.no-mail er godkjent bruker av gratis Education License («Edu Free»). Kontakt DIGIN hvis du trenger lisens til utvidet versjon.

 

Strømming og videokonferanse

OsloMet har undervisningsrom som er egnet til strømming og opptak av forelesninger samt lyd- og filmstudioer. Medieseksjonen kan bistå ved lyd- og bildeopptak, men trenger beskjed minst 3 uker før, da slike produksjoner krever en del arbeid og utstyr.

 

Strøm til rom eller nett

Strømming formidler forelesningen din til flere enn de som er der fysisk. Du kan strømme til et annet undervisningsrom eller til nett, hvor studentene kan følge undervisningen fra egen PC. Rom for strømming må reserveres i Timeplansystemet (TP) via timeplanlegger på fakultet. Skal du strømme mellom to undervisningsrom, må begge reserveres i TP.

 

Opptak av undervisning

Opptak av forelesningen kan formidles til deltakere i ettertid, eller brukes om igjen senere. Rom må reserveres i Timeplansystemet (TP) via timeplanlegger på fakultet.

 

Studio med profesjonell hjelp

I P48 har OsloMet et profesjonelt studio hvor man kan gjøre mer avanserte opptak. Her kan du  

 • ta opp med grønnskjerm
 • få hjelp til lyd og redigering
 • gjøre opptak med flere personer

Bestill hos Medieseksjonen i god tid.

 

Videokonferanse med Zoom

I en videokonferanse kan du undervise og veilede grupper og enkeltpersoner over nett. Zoom har også funksjoner for skjermdeling, chat og videoopptak. Se brukerveiledning for Zoom i Canvas.

 

Interaktive verktøy

ThingLink

Med ThingLink lager du interaktive bilder og videoer ved å legge inn elementer på selvvalgte punkter i bildet eller videoen du laster opp. Denne videoen viser hvordan du tar i bruk ThingLink.

Bruk koden DUAZ2MZZ for å registrere deg på www.thinglink.com.

 

Kurs og workshops

Kurs ved OsloMet-akademiet

Her finner dere flere kurs om Canvas og andre digitale verktøy: Kurs ved OsloMet-akademiet

 

Skreddersydde kurs

Vi kan utvikle og tilpasse kurs om dere ikke finner veiledninger eller eksisterende kurs som dekker behovet.

 

Workshop for fagmiljøet deres

Ta med kollegaene og jobb med Canvas-problemstillinger hos oss. Vi står klare med hjelp og innspill om dere trenger det. Dette forutsetter gjennomført grunnkurs i Canvas. Send e-post for å avtale tid.

 

Kontakt DIGIN

E-post: digin@oslomet.no

Vakttelefon 8–15: 400 01 156

Sted: Pilestredet 46, PA 143

Url: DIGIN inspirasjonsblogg

chatbot-portlet