Stipendiatforlengelser - Ansatt

Stipendiatforlengelser

Stipendiatforlengelser

Her finner du informasjon om forlengelse av stilling som stipendiat, postdoktor og vitenskapelig assistent.

Forlengelse av ansettelsesperioden som stipendiat, postdoktor og vitenskapelig assistent er beskrevet i Universitets- og høyskoleforskriften (lovdata.no) og på nettsiden om fravær og forsinkelser i doktorgradsløpet Universitets- og høyskoleforskriften trådte i kraft 01.08.2024, og erstatter Forskrift om ansettelsesvilkår for stillinger som postdoktor, stipendiat, vitenskapelig assistent og spesialistkandidat. 

  • Fravær som gir lovbestemt rett til forlengelse 

    Forskriftens §  3-17 (1) omhandler permisjoner og redusert arbeidstid du som stipendiat,  postdoc og vitenskapelig assistent har krav på etter lov eller tariffavtale, og sykefravær. Forskriften omhandler også  sentrale lederverv i nasjonale organisasjoner for disse stillingene. Slike permisjoner og sykefravær medfører automatisk forskyvning av ansettelsesperioden tilsvarende permisjonens og sykefraværets lengde. Det kan være for eksempel foreldrepermisjon, ammepermisjon,  velferdspermisjon og sykmelding.

    For fravær til og med 30.06.2023, må fraværet utgjøre minst to sammenhengende uker for å gi rett til forlengelse av stipendiatstillingen. For fravær fra og med 01.07.2023 er det ikke lenger krav om at fraværet må utgjøre minst to sammenhengende uker, og det gis derfor forlengelse av stipendiatstillingen, postdoktorstillingen og stillingen som vitenskapelig assistent fra og med første fraværsdag. Endringen fra og med 01.07.2023 skyldes at Forskrift om ansettelsesvilkår for stillinger som postdoktor, stipendiat, vitenskapelig assistent og spesialistkandidat  § 2-3 (5) ble opphevet fra og med 01.07.2023. 

  • Annet fravær som kan gi forlengelse 

    Forlengelse på grunn av kortvarige undervisnings- og forskerstillinger

    Det kan  gis permisjon for fravær på grunn av kortvarige vikariater i undervisnings- og forskningsstillinger og for utenlandsstipendopphold og lignende, når dette kan skje uten å redusere framdriften med maks et halvt år i postdoktorprosjektet, doktorgradsutdanningen eller spesialistutdanningen. Ansettelsesperioden skal forlenges tilsvarende.  For fravær til og med 30.06.2023, må fraværet utgjøre minst to sammenhengende uker for å gi rett til forlengelse  For fravær fra og med 01.07.2023 er det ikke lenger krav om at fraværet må utgjøre minst to sammenhengende uker, og det gis derfor forlengelse  fra og med første fraværsdag. Endringen fra og med 01.07.2023 skyldes at Forskrift om ansettelsesvilkår for stillinger som postdoktor, stipendiat, vitenskapelig assistent og spesialistkandidat  § 2-3 (5) ble opphevet fra og med 01.07.2023.   
    Saken må opp i DGU.

    Forlengelse  ved uforutsatte hindringer relatert til arbeidet

    I særskilte tilfeller kan det gis forlengelse av åremålsperioden ved uforutsette hindringer relatert til arbeidet, som ikke kan lastes den ansatte,  jfr. § 3-17 (3).   Søknad om dette vurderes av DGU.
    For å søke om forlengelse etter punktene over, benytter du søknadsskjema som du finner på denne siden. Skjemaet gjelder kun forlengelse av ansettelsesperioden, og er ikke en søknad om permisjon.

  • Særskilt om sykefravær

    For sykefravær til og med 30.06.2023 gjelder følgende:

    Sykefravær som utgjør minst to sammenhengende uker, jfr. Forskrift om ansettelsesvilkår for stillinger som postdoktor, stipendiat, vitenskapelig assistent og spesialistkandidat § 2-3 (5), gir forlengelse av kontraktsperioden. Sykefraværet må være dokumentert etter gjeldende sykefraværsrutiner ved OsloMet (compendia.no). Det skal ikke søkes om forlengelse med bakgrunn i sykefravær over to sammenhengende uker, men blir regnet ut av HR to måneder før utløp av ordinær kontraktsperiode.

    Egenmeldinger eller enkeltdager med sykt barn gir normalt ikke forlengelse av kontraktsperioden. Hvis du har vedtak fra NAV om unntak fra arbeidsgiveransvar for sykepenger på grunn av langvarig eller kronisk sykdom, kan det gjøres unntak slik at også enkeltdager med fravær kan regnes sammen. Forutsetningen for forlengelse av kontraktsperioden er også i disse tilfelle at fraværet til sammen utgjør minst 10 arbeidsdager (to uker). Dette forutsetter at fraværet er registrert fortløpende ved egenmelding uten unødig forsinkelse.

    Forlengelse med bakgrunn i enkeltdager med sykefravær eller sykt barn må søkes om på søknadsskjemaet som du finner lenger ned på siden. Husk at veileder skal dokumentere at en slik forlengelse er nødvendig.

    Søknaden sendes direkte til HR-fellestjenester senest to måneder før ordinær kontraktsperiode utløper. Instituttleder/senterleder innstiller på bakgrunn av veileders uttalelse om status i avhandlingsarbeidet. Ansettelsesutvalget fatter endelig vedtak om forlengelse på bakgrunn av veileders uttalelse og instituttleders/senterleders innstilling. 

    For sykefravær fra og med 01.07.2023 gjelder følgende:

    For sykefravær fra og med 01.07.2023 er det ikke lenger krav om at fraværet må utgjøre minst to sammenhengende uker, og det gis derfor forlengelse av åremålsperioden fra og med første fraværsdag ved egen sykdom og ved sykt barn. Endringen fra og med 01.07.2023 skyldes at Forskrift om ansettelsesvilkår for stillinger som postdoktor, stipendiat, vitenskapelig assistent og spesialistkandidat    § 2-3 (5) ble opphevet fra og med 01.07.2023. Sykefraværet må være dokumentert etter gjeldende sykefraværsrutiner ved OsloMet (compendia.no). Det skal ikke søkes om forlengelse med bakgrunn i sykefravær, men blir regnet ut av HR to måneder før utløp av ordinær kontraktsperiode. 

  • Særskilt om ammepermisjon

    Ammepermisjon gir lovbestemt rett til forskjøvet arbeidsavtale, men må søkes om direkte til HR-fellestjenester ved å sende inn nettskjema. For amming etter at barnet har fylt 9 måneder kreves det legeerklæring (bekreftelse fra lege eller helseinstitusjon på at arbeidstakeren fortsatt ammer sitt barn).

  • Framgangsmåte og søknadsskjema

    Lovbestemte permisjoner gir automatisk forskyving av ansettelsesperioden og du trenger ikke søke om forlengelse. Permisjoner må det søkes om, mer om dette kan du lese i Personalhåndboka (compendia.no). Hvis du skal ha ammepermisjon, må du sende oss beskjed om antall timer du har ammefri sammenlagt så vi kan regne ut hvor mye ansettelsesperioden din skal forskyves. Ta kontakt med HR-fellestjenester via Nettskjema. 

    For alle andre forlengelser må det leveres et søknadsskjema til ph.d.-koordinator. Søknaden må på forhånd være godkjent av veileder og signert av instituttleder/senterleder. Ph.d.-koordinator sender søknaden videre til HR-fellestjenester. 

    Søknadsskjema

    Last ned søknadsskjema (pdf)

  • Kontakt HR-fellestjenester