Leksikon-rekordår for OsloMet

SNL-artikkel om bekkeblom, skrevet av Unni Vik ved barnehagelærerutdanningen, OsloMet.

Leksikon-rekordår for OsloMet

OsloMet sine 4440 artikler i Store Norske Leksikon ble til sammen lest 1,7 millioner ganger i 2019. Dette er 30 % økning fra i fjor.

Det siste året har OsloMet drevet utstrakt formidlingsarbeid gjennom Store Norske Leksikon (SNL), som de er medeier i. OsloMet bidrar per i dag med 25 fagansvarlige og fagmedarbeidere i leksikonet. Disse har ansvar for 56 fagområder og 4 440 artikler, som er en økning på 25 % flere artikler fra i fjor.

Store Norske Leksikon (SNL) er Norges største nettsted for forskningsformidling med opptil 2,7 millioner brukere i måneden, og rundet ved årsskiftet 800 fagansvarlige og 93 millioner leste artikler i 2019.

Leksikonet er eid av de norske universitetene og flere ideelle stiftelser/organisasjoner, og er et gratis og komplett oppslagsverk skrevet av fagfolk på bokmål og nynorsk.

OsloMet sine 10 mest leste artikler på SNL:

• samer er lest 68 678 ganger, fagansvarlig er Mikkel Berg-Nordlie, NIBR
  • samenes historie er lest 41 689 ganger, fagansvarlig er Mikkel Berg-Nordlie, NIBR
  • Mahatma Gandhi er lest 36 188 ganger, fagansvarlig er Anne Waldrop, LUI
  • big bang er lest 28 717 ganger, fagansvarlig er Øyvind Grøn, TKD
  • energi er lest 27 446 ganger, fagansvarlig er Øyvind Grøn, TKD
  • Indias historie er lest 23 421 ganger, fagansvarlig er Anne Waldrop, LUI
  • Alta-saken er lest 21 542 ganger, fagansvarlig er Mikkel Berg-Nordlie, NIBR
  • Russland er lest 19 202 ganger, fagansvarlig er Jørn Holm-Hansen, NIBR
  • Kautokeino-opprøret er lest 18 996 ganger, fagansvarlig er Mikkel Berg-Nordlie, NIBR
  • Brasil er lest 18 383 ganger, fagansvarlig er Einar Braathen, NIBR

Lystbetont formidling

De tre fagansvarlige fra OsloMet med flest lesere i SNL er Øyvind Grøn (1088 artikler som er lest 614 741 ganger i 2019), Mikkel Berg-Nordlie (56 artikler, lest 210 026 ganger) og Unni Vik (637 artikler, lest 152 010 ganger).

Jeg koser meg når jeg arbeider med leksikonartikler, og når langt bredere ut her enn med fagartiklene mine i obskure tidsskrift, sier Unni Vik,  førsteamanuensis ved OsloMet.

Hun underviser blant annet i naturfag ved Institutt for barnehagelærerutdanning, og har fagansvar for flere typer planter, blomster, frukt og bær i Store norske leksikon. Artiklene hun har ansvar for ble lest mer enn 150 000 ganger i 2019.

– Dette tallet sier noe om hvor viktig oppgaven vår som fagansvarlige er, og det er tydelig at folk har et behov for et sted å finne denne typen kunnskap, sier Vik.

Ønsker flere formidlere

Sjefredaktør Erik Bolstad i SNL er imponert over økningen OsloMet har hatt i antall publiserte artikler og lesere, og takker for innsatsen.

- Så ønsker vi selvfølgelig flere bidragsytere fra OsloMet!, sier Bolstad.

Han ber alle interesserte til å ta kontakt med redaksjonen på: redaksjonen@snl.no

Unni Vik oppfordrer også flere kollegaer ved OsloMet til å melde seg som fagansvarlige.

– Det er veldig givende og viktig å formidle fagkunnskap til andre enn fagfeller. Å se at artiklene blir lest er skikkelig fint, og man kjenner at man kan bidra til samfunnsopplysning. Som forskere har vi en plikt til å nå ut med forskningsbasert fagkunnskap til folk flest. Samtidig er det god skrivetrening, sier hun.