Prosjekter som har fått strategimidler - Ansatt

Porteføljestyrte prosjekter

Porteføljestyrte prosjekter

Listen under viser en oversikt over alle faglige satsninger og interne utviklingsprosjekter som er porteføljestyrte ved OsloMet.
  • Om vurdering av prosjektene

    Fra våren 2022, er det rektors ledermøte (RLM) som behandler og vedtar fordeling av strategimidler på møtedatoer avsatt til dette. Prosjektsøknader kan sendes inn gjennom hele året, men må være mottatt av porteføljekontoret senest en måned før neste RLM for å rekke og bli behandlet her. Porteføljekontoret gjør en første vurdering av søknadene og forbereder til behandling i RLM.

    Søknadene vurderes ut fra følgende kriterier: 

    • Bidrar forslaget til å realisere Strategi 2024? (vekting: tyngst) 

    • Har OsloMet kapasitet til å ta imot det forslaget skal levere? (vekting: middels) 

    • Oppnår forslaget høy nytteverdi i forhold til kostnad? (vekting: middels) 

    • Er prosjektet gjennomførbart slik beskrevet? (vekting: middels) 

    • Gir prosjektforslaget et godt helhetsinntrykk? (vekting: lavest) 

    Hovedmålene i Strategi 2024

    Prosjektene er vurdert i forhold til de fire hovedmålene i Strategi 2024

    1. Vi skal være en av landets viktigste leverandører av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.

      Prosjektene i denne kategorien handler oftest om å styrke konkrete faglige miljøer ved OsloMet med tanke på forskning og/eller utdanning. Samtlige prosjekter i denne kategorien er tilknyttet et bestemt fakultet.
    2. Vi skal være ledende å ta i bruk ny teknologi, innovative løsninger og effektive arbeidsformer.

      Prosjekter i denne kategorien handler om utvikling av nye digitale løsninger, styrking av fagmiljø med særlig vekt på teknologi og styrking av digital kompetanse hos studenter og ansatte. Enkelte av prosjektene i denne kategorien skal bidra til effektivisering gjennom digitale løsninger som reduserer tidsbruk til administrative oppgaver for forskere, ledere og administrativt ansatte.
    3. Vi skal være et urbant universitet, med regionale og nasjonale oppgaver, og et tydelig internasjonalt preg.

      Prosjekter i denne kategorien bygger opp om OsloMets mål om å bli en tydelig aktør på den internasjonale scene, samt å styrke institusjonens samarbeidsevne og tilstedeværelse i Oslo og Akershus-regionene.
    4. Vi skal være en profesjonell organisasjon med engasjerte studenter og medarbeidere, og en velfungerende infrastruktur.

      Prosjekter i denne kategorien skal bidra til høyere grad av effektivitet i organisasjonen, med særlig vekt på effektivisering av administrative prosesser, samt skape en mer effektiv studenthverdag og en bedre studentopplevelse.
  • Faglige satsinger

    Quantum Hub (TKD) European 

    Finansiering: 755 000kr

    Prosjektets mål er å skape Norges første og ledende miljø innen «Quantum computing and quantum information technology». Prosjektet skal jobbe både utdannings- og forskningsrettet, samt aktivt formidle om temaet til offentligheten. Det presiseres at hovedmålet ikke er å styrke det aktuelle aktive fagmiljøet, men snarere legge til rette for mer samarbeid på tvers av OsloMet innen feltet, og å kunne nå bredere ut i offentligheten med formidling om kvanteberegning. Det fremheves særlig samarbeid med LUI og SPS.

    Konkret skal prosjektet utvikle flere emner innen temaet – både med og uten studiepoeng – og styrke forskningsarbeidet. Det forventes økt ekstern finansiering som følge av satsningen.

    European Systemic Design Lab (TKD)

    Finansiering: 1 100 000kr

    Prosjektet European Systemic Design Lab skal levere en internasjonal pedagogisk plattform som legger til rette for utvikling og gjennomføring av digitale møter, veiledning og undervisning. Primært er prosjektet rettet mot utviklere og designere som skal operere innen dagens komplekse utfordringer, og må besitte spesialiserte kunnskaper og bør beherske spesialiserte metoder for kompleksitet.Det skal også utvikle en serie med felles emner og levere et «leksikon» over begreper og metoder innen systemisk design. I konseptfasen har OsloMet etablert et samarbeid med skoler i Nantes og Berlin.

    Prosjektet skal gi følgende gevinster:

    • Avansert internasjonalisering gjennom et aktivt internasjonalt og tverrsektorielt nettverk 
    • Økt og bedre tilgang til kollegaer og tverrfaglig kompetanse innen fagfeltet systemorientert design.
    • Utvikling av komplekse, særlig digitale læringsformer.
    • Effektivisering fordi flere institusjoner deler utviklet kompetanse 

    Forskerlinje (HV)

    Finansiering: 373 000kr
    Fakultet for helsevitenskap, OsloMet besluttet i 2017 å utvikle og pilotere forskerlinje i helsefag (Strategi HF 2018-2024). Høsten 2018 fikk fakultetet innvilget interne strategimidler til gjennomføring av piloten med én gangs gjennomføring fra og med 2019. Planlagt studenttall for piloteringen var inntil 6 studenter, som kan rekrutteres fra inntil 7 masterutdanninger ved eget fakultetet.

    Forskertalentprogram (HV)

    Finansiering: 950 000kr
    Fakultet for helsevitenskap har i samarbeid med FA utviklet et program for unge forskertalenter. Prosjektet startet i 2019. Målet er å sikre en attraktiv forskerkarriere for OsloMets mest lovende forskere, slik at de forblir ansatt ved OsloMet og ikke søker seg til vitenskapelige stillinger ved konkurrerende institusjoner i vår geografiske nærhet.
    Programmet er ferdig utviklet og pilot for kull 1 og 2 har vært gjennomført. På grunn av pandemien er det planlagte aktiviteter for kull 2 som ikke har latt seg gjennomføre. Dette gjelder internasjonalt forskningsopphold, og kurs i forskningsformidling som krever fysisk oppmøte. Det søkes om midler til å kunne fullføre programmet for kull 2.

    Tegnspråkløftet (LUI)

    Finansiering: 400 000kr
    OsloMet har de siste fem årene søkt om satsning på tegnspråk utenfor rammen på statsbudsjettet, uten å få tilslag. I påvente av et slikt løft, har OsloMet finansiert dette prosjektet med strategimidler i perioden 2019-2021.
    Prosjektet har fullført 7 av 8 planlagte aktiviteter. Det søkes om midler til å fullføre ett opprinnelig planlagt tiltak, samt ett tiltak som prosjektet fikk økt finansiering for i 2021.

    Bak overskriftene (HV)

    Finansiering: 991 000kr
    Prosjektet ble startet i 2018. Målet er å hjelpe studenter og folk flest med å tenke kritisk rundt påstander om tiltak innen helse og andre felt. Det er utviklet et læringsdesign som er testet i en pilot med en tverrfaglig gruppe studenter. Siden har prosjektet fått støtte til tre nye delprosjekter. Studieåret 2020/21 ble deler av «Bak Overskriftene» implementert i det obligatoriske emnet «Evidence-Based Practice in Health Care» (5 stp). Dette emnet gjennomgås av alle bachelorstudentene ved HV (ca. 1500 studenter pr år). Emnet er svært godt evaluert av både studenter og ansatte.
    Videreutviklings-prosjektet «Bak Overskriftene – en spillmodul for å skape engasjement og interesse for kritisk tenkning for studenter» fikk innvilget støtte fra Den gode studentopplevelsen senhøsten 2020. Dette resulterte i et kunnskapsspill som skal lanseres for studentene ved OsloMet i løpet av høsten 2021. Det er utviklet en ide om oppgradering av studentarealene i P32. Det er foreslått å installere tavler i fasaden og lage en “kunnskapskrok”. Tanken er å skape møtepunkter mellom ansatte, studenter og befolkningen der det kan foregå en gjensidig utveksling av informasjon og kunnskap rundt temaet kritisk tenkning.

    Prosjektet ser for seg gevinster i 1) Innsparing i ressurser til utvikling og oppdatering av emner tilsvarende 2 studiepoeng i OsloMets 44 bachelorprogrammer, 2) Salg av spill modulen til andre institusjoner og 3) Ekstern finansiering til følgeforskning.

    Intelligent Health Incubator (TKD/HV)

    Finansiering: 1 655 000kr
    Målet med prosjektet er å skape en arena for informasjonsutveksling og fruktbart samarbeid innen helse mellom utdanningsinstitusjonene, offentlige helsetjenester (myndigheter), industri og brukerne (befolkningen). Samtidig ønsker man å øke synligheten til OsloMets satsning “Intelligent helse”. Inkubatoren skal ha dedikerte kontaktpunkt, oppdaterte websider med informasjon rundt kjernekompetanse, nåværende R&D prosjekter og fasiliteter, i tillegg til å avholde diverse arrangement som tematiske hackatons, utstillinger og internasjonale konferanser i 2022-24.

    HHS - internasjonal akkreditering handelshøyskolen (SAM)

    Finansiering: 651 000kr
    Prosjektet går ut på å sikre internasjonal akkreditering av Handelshøyskolen ved Fakultet for samfunnsvitenskap. Det er planlagt at akkreditering vil kunne oppnås våren 2023.
    Prosjektet ber om forskyvning av midlene for prosjektperioden, på grunn av forsinkelser knyttet til pandemien samt at koordinator har vært i foreldrepermisjon. Finansieringen brukes hovedsakelig til å frikjøpe koordinator for akkrediteringsprosessen.

    Bærekraftig utvikling for det 21. århundret (FoU)

    Finansiering: 3 111 000kr
    Målet for prosjektet er firedelt:

    1. Oppnå en robust, langsiktig, ledelsesforankret organisering av arbeidet med å følge opp delmål 3 i Hovedmål 3 i Langtidsplan- og budsjett 2019-2021
    2. Støtte forskere med utvikling av prosjektsøknader til Horisont Europa og andre relevante eksterne finansieringskilder
    3. Justere og utvikle nye studieprogram/emner/kurs direkte relatert til FNs bærekraftsmål
    4. Synliggjøre forskning/studier/tiltak knyttet til FNs bærekraftsmål på norske og engelske nettsider

    Prosjektet startet i 2020, og har finansiering ut 2022. Det bes om økt finansiering i 2022 for å ta igjen forsinkelser fra 2021. Dette knytter seg til gjennomføring av kurs og workshops, arbeid for å utvikle indikatorer for handlingsplan for bærekraft, og styrke satsning på innovasjonsdrevet samskaping med aktører utenfor OsloMet.

    Universitetskommune (FoU)

    Finansiering: 2 000 000kr
    Prosjektet skal etablere en samarbeidsmodell mellom OsloMet og Oslo kommune for å sikre:

    • relevant og oppdatert kunnskap og kompetanse til kommunen gjennom utdanning, praksisplasser, ph.d.-studier og etter- og videreutdanningstilbud
    • relevant forskerutdanning, forskning og nyskapning innenfor områder som er strategisk viktige for kommunen
    • innovativ, helhetlig og tverrprofesjonell forståelse og løsninger

    Det har blitt igangsatt et toårig pilotprosjekt i utvalgte bydeler innenfor strategisk fagområder for de to partene. Prosjektet har mottatt strategimidler for de to pilotårene 2020-2021.
    Prosjektet ønsker å forlenge prosjektperioden med ett år. Dette grunnet enkelte korona-relaterte forsinkelser, samt at igangsatte samarbeidsprosjekter går ut over den opprinnelige prosjektperioden og for å utvide samarbeidet med Innovasjonsdistrikt sentrum i 2022.

  • Interne utviklingsprosjekter

    Den Gode Studentopplevelsen (UTD)

    Finansiering: 16 695 000kr

    Programmets strategiske mål er å styrke OsloMet sin posisjon som en profesjonell organisasjon med engasjerte studenter og medarbeidere og en velfungerende infrastruktur – og med dette bidra til en bedre studentopplevelse. 

    Programmet definerer studentopplevelsen som summen av alle kontaktpunkter og all samhandling studentene har med OsloMet:

    • Fra første gang de hører om universitetet

    • Fra tilbud om opptak til studiestart

    • Gjennom tiden som OsloMet student

    • Fullføring av graden

    • Alumni

    • Faglig oppdatering gjennom etter- og videreutdanning (EVU)

    Programmet har valgt å benytte begrepet «opplevelse» for å tydeliggjøre brukerperspektivet og de erfaringer studentene gjør seg i møte med OsloMet. Eksempelvis hvis studentene ikke opplever god kommunikasjon med OsloMet, er dette noe OsloMet må vurdere opp mot det arbeidet vi i dag gjør på dette feltet. Programmet må ta høyde for at det potensielt finnes 22000 studentopplevelser ved OsloMet gitt antallet studenter. Formålet med programmet er å bidra til at flest mulig av disse får en god studietid ved institusjonen, å legge til rette for digitale løsninger der det er hensiktsmessig og møte flest mulig studenter på deres behov. 

    DGS skal bidra til et vesentlig løft i studentenes trivsel, læringsutbytte og faglige prestasjoner. Digitalisering og bærekraft er viktige føringer for programmet. Satsingen går over 4 år og dekker områdene ‘Informasjon og samhandling’,’ Faglig kvalitet, læringsmiljø og trivsel’, og ‘Etter- og videreutdanning (Fleksibelt utdanningstilbud innen EVU).

    OsloSim - tverrfaglig simuleringssenter innen helse og teknologi (HV)

    Finansiering: 5 699 000kr

    Prosjektet skal gi et styrket tilbud i simulering for studentene fra OsloMet. Ved å investere i kompetanse, digitalisering og partnerskap, samt i teknisk infrastruktur og utstyr, skal OsloMet kunne redusere ‘praksissjokket’ og dermed også kunne redusere risiko for frafall. Under konseptfasen av OsloSim har prosjektet avdekket behov for en arena der studenter, ansatte og andre fagpersoner kan møtes på tvers for simuleringsbasert læring og utvikling. Erfaring fra Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid (SHA) viser at studentene blir tryggere etter å ha simulert ulike ferdigheter og pasientcase, og vil ha et uttalt faglig fortrinn og evne til å løse faglige utfordringer når de kommer ut i praksis.

    I neste fase vil prosjektet foreslå en organisatorisk ramme og enhet for simuleringsbasert læring ved OsloMet. Prosjektet lister opp tre gevinster: kompetanse, digitalisering og Innovasjon. OsloMet tar sikte på å støtte kurs og utvikling av læreverk som bruker simuleringsbasert læring. Prosjektet vil være en viktig partner i en felles tilnærming til digitalisering sammen med OsloMet Akademiet, Digin, OsloMetX (tidligere Bokskapet) og universitetsbiblioteket. Prosjektet skal legge til rette for utprøving og utvikling av teknologiske løsninger og tjenester – f.eks. smarthus, avstandsmonitorering av pasienter, rehabilitering, roboter, smarte systemer med mer.

    Forskningsdatabasen (FoU)

    Finansiering: 495 000kr

    Prosjektet skal gi en full oversikt over forskning som pågår ved OsloMet og inneholde søkbar metainformasjon om forskningsprosjektene våre. Forskningsdatabasen er også et viktig verktøy for å synliggjøre at OsloMet innfrir lovkrav knyttet til: 1) Databehandling, 2) risiko- og sårbarhetsanalyse og 3) GDPR. Forskerdatabasen ble finansiert av sentrale strategimidler sommeren 2020. Høst 2020 og vinter /vår 2021 har finansieringen kommet fra FOU. Per mars 2021 er over 1000 forskningsprosjekter registrert i Forskningsdatabasen.

    Fakultetene og fellesadministrasjonen ser et behov for å videreutvikle Forskningsdatabasen for å bedre kunne nyttiggjøre seg av informasjonen som blir registrert. Det vil bidra til å effektivisere og gjøre det lettere å:

    • rapportere på forskningsfeltet i henhold til interne krav og krav fra andre aktører
    • samarbeide om forskningsprosjekter på tvers av OsloMet
    • finne fram til referanseprosjekter fra OsloMet

    Det er også et behov for å integrere forskningsdatabasen med andre systemer for å unngå dobbeltregistrering med tilhørende merarbeid og sørge for konsistente data.

    Surveybanken (SVA)

    Finansiering: 11 807 000kr

    Den overordnede målsetningen for prosjektet er bedre og mer effektiv bruk av surveydata både blant spesialister (forskere, masterstudenter, o.l.) og generalister (journalister, bachelorstudenter, byråkrater, o.l.). Prosjektets hovedleveranse er den digitale tjenesten «Surveybanken» som utvikles i samarbeid med NSD, men har også en støtteleveranse på «administrativ støttefunksjon for forskere ved OsloMet». Leveransen «Policy for håndtering av forskningsdata» er skilt ut fra prosjektet, og overtatt av Avdeling FoU.

    Prosjektet ble under pandemien ett år forsinket, og hele finansieringen ble skjøvet ett år frem i tid. I april 2021 ba prosjektet om økt kostnadsramme for 2021 da det viste seg at samarbeidet med NSD var momspliktig, og fordi man så en mulighet for å kunne fremskynde noe av arbeidet som var planlagt i 2022 og tilhørende kostnader.

    Prosjektets totalkostnad er stabil, men det lyktes ikke å fremskynde arbeidet som man håpet i april. Forsinkelsen kan tilskrives et tidvis krevende samarbeid med NSD, hvor OsloMet og NSD har ulike prosjektkulturer og rutiner for økonomistyring.

    Styringsportalen (DV-ØK)

    Finansiering: 1 500 000kr

    Formålet med prosjektet er å implementere et framtidsrettet og fleksibelt virksomhetsstyringssystem som sikrer OsloMet en effektiv løsning for å uthente og bearbeide relevant styringsinformasjon.

    Prosjektet startet i 2017 og hadde opprinnelig planlagt varighet til og med 2022, med seks ulike faser for implementering av ulike deler av styringsportalen. Prosjektet ble budsjettert med strategimidler for perioden 2018-2020, og fikk overføring av midler fra 2020 til 2021. Underveis har de seks fasene blitt redusert til fire faser da det gikk raskere å implementere nye deler enn først antatt. Prosjektet har nå anslått varighet ut 2022.

    Fase 4 startet opp våren 2020 og har levert tre av fire delprosjekter. For 2022 søkes det om midler til å ta igjen forsinkelser på arbeidet med langtidsbudsjett og kalkyle, samt midler til konseptfase for strategisk langsiktig bemanningsplanlegging.

    IAM (IKT)

    Finansiering: 12 000 000kr

    Prosjektets mål er å innføre UH sektorens fellesløsning for brukeradministrasjon, tilgang- og adgangskontroll, sørge for god innføring og etablering av nye arbeidsprosesser og IT-systemer, samt skape en varig evne til forbedring, bruk og automatisering av IAM-tjenester ved OsloMet. IAM skal erstatte dagens løsning som er OsloMets egenutviklede BAS, og skal blant annet føre til mer effektiv forvaltning av tilgangsstyring, reduserte lisenskostnader og bedre ivaretagelse av informasjonssikkerhet.

    Som en del av handlingsplanen under digitaliseringsstrategien for universitet- og høgskolesektoren, skal det etableres en fellesløsning for identitets- og tilgangsstyring (IAM = Identity Access Management). Uninett AS har fått gjennomføringsansvaret, har stått for anskaffelse av teknisk løsning og skal ta hånd om sentral forvaltning på vegne av institusjonene. Dette setter noen rammebetingelser for prosjektet som OsloMet ikke har fullstendig kontroll på. Beslutningen om et felles UH-IAM gjelder også OsloMet, som er institusjon nr.3 i utrullingsløpet.

    Prosjektet er nå i planleggingsfasen. Arbeidet er i hovedsak delt i to:

    • Det er etablert et endringsteam som jobber med å se på hvordan overgangen til ny IAM løsning vil påvirke OsloMet som organisasjon og alle dets ansatte og studenter. Her etableres det kontakt ut i organisasjonen og man starter arbeidet med å skape forståelse for den endringen som skal gjøres.
    • Det arbeides med en detaljspesifikasjon av den tekniske løsningen. I dette arbeidet kartlegges dagens tekniske løsninger for å sikre at overgangen blir kontrollert. Det jobbes også mye med dataforståelse i kildesystemene (SAP og FS), da data fra disse systemene vil danne grunnlag for tildeling av tilganger i ny løsning. Det vil si at data fra disse systemene vil brukes til mer enn de benyttes til i dag,
    • og at kvalitetssikringen av disse dataene blir enda viktigere.

    Finansieringen for 2022 knytter seg til behovet for spesialistkompetanse på deler av løsningen, samt at ubesatte stillinger i IT-avdelingen medfører behov for ytterligere innleie av kompetanse. I tillegg bes det om finansiering av lisensavgifter for år 1 (2022). Fra år 2 og utover må lisenskostnader legges inn i IT-avdelingen sitt budsjett. Det er en forsinkelse på utrulling i sektoren, som påvirker OsloMet. Prosjektet var planlagt ferdig i første tertial 2022, men er nå forsinket til andre tertial 2022. Denne forsinkelsen medfører også noe økte kostnader.

    Tjenesteplattform (OI-IKT)

    Finansiering: 6 000 000 kr

    OsloMet Tjenesteplattform prosjektet har som mål å ta: 

    • finne en bedre løsning for kundebehandling (erstatte køhåndteringssystemet OTRS for saksbehandling)
    • ta i bruk en digital tjenesteplattform
    • bygge kompetanse og legge til rette for å jobbe kontinuerlig med tjenesteutvikling ved OsloMet

    Prosjektet legger grunnlaget for effektivisering av tjenester for ansatte, studenter og eksterne. 

    Prosjektet vil også bedre informasjonssikkerheten ved at OsloMet settes i stand til å bedre kunne etterleve lovkrav for behandling av personopplysninger enn det dagens løsninger og rutiner gjør.

    Les mer om tjenesteplattformprosjektet