Published
Latest update
Coronavirus in Norway
Our campuses are closed. Please read updated information for students and staff on our website.
Retningslinjer for nyheter og arrangementer
Organisering, roller og ansvar
Hovedregelen er at all HiOA-aktivitet som publiseres på nett tildeles URL på formen "hioa.no/eksempel".
Bruk av hioa.no-nettadresse sikrer at avsender er tydelig, at innholdet er kvalitetssikret og passer inn i rammene for hvor lett det er å finne frem på HiOAs nettsteder.
Alle nettsider som beskriver virksomhet ved HiOA skal ligge der de hører hjemme i strukturen.
I tilfeller der enheter, fagmiljøer eller prosjekter ønsker et underdomene til hioa.no skal enhetens nettredaktør kontaktes først, for vurdering og rådgiving før søknad sendes til den sentrale nettredaksjonen.
Den sentrale nettredaksjonen godkjenner deretter opprettingen av underdomenet.
Underdomener tildeles etter følgende kriterier:
Underdomener er underlagt samme krav til universell utforming, søkemotoroptimalisering og brukerorientering som hoveddomenet. De følges opp av lokal nettredaktør etter sentrale retningslinjer for forvaltning av HiOAs nettsteder.
Underdomener som ikke viser aktivitet i løpet av ett år, vil bli slettet. Innholdsansvarlig vil bli kontaktet før sletting.
Vil du opprette eksternt domene for en HiOA-aktivitet, må den sentrale nettredaksjonen kontaktes i forkant for vurdering av behovet.
Kriterier:
Eksterne domener er begrenset til 100 per organisasjonsnummer. Det er IT-direktør som forvalter domenekvoten for HiOA.
Tjenester, applikasjoner og maskiner som er del av HiOAs tekniske infrastruktur er unntatt hovedprinsippene for domener.
Hovedprinsippene for innhold er forankret i HiOAs strategi for 2020 og brukernes behov på nett.
Hioa.no er en av mange digitale kanaler HiOA kommuniserer gjennom.
Før du publiserer noe på vegne av HiOA, uavhengig av kanal, må to kriterier være oppfylt:
Hvis innholdet ikke oppfyller disse kravene, skal det heller ikke publiseres.
Av disse brukergruppene har studentene høyest prioritet på nettstedet.
Omdømmefremmende innhold, som for eksempel forskningsformidling og informasjon for media og myndigheter, prioriteres høyt, men må også utgjøre en reell nytte for nettstedets målgrupper.
Brukere besøker sjelden nettsteder for å se seg om. De fleste har konkrete oppgaver de ønsker å løse, og de viktigste av disse oppgavene kaller vi her toppoppgaver. Brukernes toppoppgaver skal være styrende for hva som publiseres på nettstedet og hvordan nettstedet prioriteres og struktureres.
Innholdsstrategien gjelder for alt innhold, uavhengig om det vises på en PC-skjerm eller en mobiltelefon.
Bilder og grafikk skal illustrere og utdype informasjonsinnholdet i teksten, ikke bare være til pynt. Illustrasjonene skal tydeliggjøre budskapet. Alle bilder skal ha alt-tag for å tilfredsstille krav om universell utforming.
Nettstedet skal bruke kvalitetsbilder med dokumentarisk stil som tydelig kommuniserer virksomheten ved høgskolen.
Grafikk skal være i tråd med loven om universell utforming og andre tilgjengelighetshensyn. Flash er et eksempel på teknologi som per i dag er problematisk å bruke ut fra tilgjengelighetshensyn.
Videoklipp publiseres via YouTube og kan innlemmes på nettstedet etter behov. Her gjelder de samme kravene til innhold som ellers på nettstedet. Videoer skal tekstes før de publiseres for å tilfredsstille krav om universell utforming.
Nettstedet er avhengig av en rekke tekniske integrasjoner. Dette er tjenester og verktøy som brukeren opplever som en del av nettløsningen, selv om de i praksis er separate deler, og hvor ansvaret for disse ligger utenfor nettredaksjonen. Eksempler på dette er Fronter, timeplan- og kalenderfunksjoner.
Innholdsstrategien skal imidlertid styre hvordan disse verktøyene presenteres på nettstedet.
Målet er at alle nyheter og arrangementer skal være stilet til dem innholdet er relevant for. Vurder derfor nøye når du skal tagge mottakergruppe. Mottakergruppene er de ulike organisatoriske enhetene.
Hovedregelen er at du velger den mottakergruppen du tilhører. Hvis det er en nyhet eller arrangement som er aktuelt for flere organisatoriske enheter, tar du kontakt med enhetens nettredaktør for godkjenning.
Nyheter og arrangementer som gjelder alle tilsatte er det Avdeling for samfunnskontakt og kommunikasjon som har ansvar for. Har du en nyhet eller et arrangement fra din enhet som du mener er relevant for alle tilsatte, ta kontakt med fortilsatte@hioa.no
NB! Forskningsnyheter skal legges på hioa.no/fou som før og kan lenkes inn i gruppefeeden. Du skal altså ikke å publisere forskningsnyheter som en nyhet på nettarbeidsplassen.
Hver ny side vi publiserer, hver lenke vi legger til, øker nettstedets kompleksitet og gjør det viktige innholdet vanskeligere å finne.
Den viktigste oppgaven for innholdsansvarlig eller nettredaktører, er å spørre hva nettsiden skal gjøre for brukeren før du publiserer.
Ingen nettsider er skrevet i stein og brukerbehov endrer seg. Derfor er det god forvaltning å gå gjennom statistikk med jevnlig mellomrom og vurdere om innholdet må oppdateres eller er gått ut på dato. Alt innhold skal kvalitetssikres to ganger i året.
Tenk nøye gjennom hvor i strukturen innholdet skal publiseres. Publiser innholdet der det hører hjemme. Idealet er én side per tema, og siden skal kun ha én «bostedsadresse» på nettstedet.
Har innholdet en hensikt, og har du klart for deg hvem som trenger det? Hvis innholdet hjelper brukerne med å løse en oppgave, er du på rett spor. La gjerne en kollega se over før du publiserer for å teste lesbarheten.
Husk også at innhold må tagges med emneord før publisering. Det er viktig at taggingen blir mest mulig korrekt. Se egen veiledning om tagging.
Alt innhold går ut på dato. Spørsmålet er bare når.
Når skal artikkelen du er i ferd med å publisere revideres? Sett en dato. ”En gang neste år” holder ikke. Ideelt sett bør du sjekke sidene og lenkene dine hver måned. I praksis kan dette bli vanskelig, men en gang i kvartalet må være minimum. Noe innhold krever oftere vedlikehold; for eksempel Studier og kurs.
Er du i tvil, er det ikke tvil; arkiver innholdet inntil videre. Med arkivering mener vi at innholdet ikke lenger er tilgjengelig på nettstedet. Det er bedre å arkivere for mye enn for lite. Unngå at gammelt innhold blir liggende og forfalle. Innhold som ikke lenger er relevant slettes.
For innhold med en åpenbar sluttdato – sett arkiveringstidspunkt allerede før du publiserer.
Sider som ikke blir besøkt, bør slettes. Før du sletter, må du imidlertid sjekke om det finnes eksterne nettsider som lenker til denne siden. I så fall bør siden slettes med 301-videresending. Dette er noen tekniske greier som har med søkeoptimalisering å gjøre. Ta kontakt med nettredaksjonen om du trenger hjelp.
Sentral nettredaktør har overordnet ansvar for at retningslinjene for nettstedet blir fulgt, men det operative ansvaret ligger hos redaktørene på fakultet, sentre og administrative enheter. Ansvarlig redaktør har anledning til å følge opp brudd på innholdsstrategien når det trengs.
Det konkrete arbeidet styres gjennom et solid redaktøransvar med klart mandat, forankret i de til enhver tid gjeldende strategidokumentene, se organisasjon, roller og ansvar.
Ansvar/myndighet:
Oppgaver:
Digitale rådgivere inngår i sentral nettredaksjon i Avdeling for samfunnskontakt og kommunikasjon.
Oppgaver:
Roller:
Med lokal nettredaktør menes den som har ansvar for nettarbeid ved fakultet, senter og i sentrale enheter.
Ansvar/myndighet:
Oppgaver:
Ansvar/myndighet:
Ansvar/myndighet:
Modell for tjenesteforvaltning - linjeansvar.
Mål:
Mål:
Mål:
Er faglig og organisatorisk tilknyttet IKT-avdelingen.
Oppgaver:
Roller:
Ansvar/myndighet:
Er faglig og organisatorisk tilknyttet IKT-avdelingen.