OsloMet satser på havteknologi

Nyhetportlet

OsloMet satser på havteknologi

OsloMet satser på havteknologi

10. september åpner OsloMet sitt nye forskningssenter på Filipstadkaia. Havlaboratoriet vil også kunne bety mye for andre fagmiljøer ved universitetet.

Vi lever i en tid der det er avgjørende å finne løsninger på utfordringene klimaet og naturen står overfor. I Oslo har vi nylig fått en nedslående rapport om tilstanden i Oslofjorden. Åpningen av vårt nye havlaboratorium på Filipstadkaia treffer derfor presist med sin intensjon om å være et sentrum for forskning og utvikling av ny teknologi for å ivareta miljøet i vannressursene våre.

OsloMet sitt Oceanlab – Havlaboratoriet er et initiativ fra flere fagmiljøer ved Fakultet for teknologi, kunst og design. Fagmiljøene har allerede utviklet undervannsroboter som med sanser som lukt, syn og hørsel henter viktig data fra havet, til bruk i forskning på hav og vann. Denne teknologien er relativt rimelig, og gjør at vi raskt kan hente ut informasjon fra havet som kan gjøres tilgjengelig for alle.  

På OsloMet har vi en ambisjon om å knytte teori opp mot praksis, jobbe mer anvendt og tettere på arbeids- og næringsliv. Ved siden av å være et forskningssenter, skal Havlaboratoriet derfor være et møtested for akademia, næringsliv, myndigheter, skoler og barnehager, når det gjelder kunnskap om havteknologi, bærekraft og miljøvern.
 
Ved å samarbeide bredt med samfunnet på denne måten kan vi bidra til å:  

  • legge til rette for kunnskapsbasert politikk
  • styrke kunnskapsoverføringen til nærings- og arbeidsliv, og legge til rette for innovasjon og gründervirksomhet
  • formidle kunnskap til barn og unge i barnehager og skoler om hvorfor det er viktig å ta vare på havet og miljøet  
  • inspirere elever i videregående skole til valg av høyere utdanning  
  • synliggjøre viktigheten av forskning og innovasjon for et allment publikum, og stimulere til at flere gjør bærekraftige valg

Havlaboratoriet skal være åpent for alle som ønsker å engasjere seg i havet, og vil også kunne bety mye for andre fagmiljøer ved OsloMet, ikke minst som en kunnskapshub til nytte for eksempel i utdanning av lærere og barnehagelærere.

Beliggenheten er ikke tilfeldig – Filipstad er et planlagt satsingsområde for Innovasjonsdistrikt Sentrum, som er et samarbeid mellom OsloMet, Oslo kommune, Arena Oslo og andre aktører om satsing på forskning og innovasjon.  

Havlaboratoriet skal her være en sentral arena for å bygge nettverk for utvikling av ny kunnskap for bærekraftige vannmiljøer i og rundt Oslo.  

 
Carl Christian Thodesen, dekan, fakultet for teknologi, kunst og design
Nina Waaler, fungerende rektor