Månedens ansattportrett Evin Güler

Nyhetportlet

Portettbilde av Evin Güler

Månedens ansattportrett Evin Güler

Evin Güler jobber som overingeniør ved Makerspace på Fakultet for teknologi, kunst og design. Hun har vært ved OsloMet i seks år, bor på Fornebu og har tusen jern i ilden!

Men mange jern i ilden! 

Gratulerer med tildeling av midler til mikroemner gjennom Den gode studentopplevelsen! Du deltar jo i tillegg i et forskningsprosjekt og har fått midler til et prosjekt gjennom Sparebankstiftelsen – fortell!

– Sist uke fikk vi tildelt midler fra Den gode studentopplevelsen til å utvikle mikroemner ved Makerspace. Jeg har studert ett år i USA der det var vanlig med mange små emner, et dryss av ting du kunne studere som gikk på for eksempel entreprenørskap, design og kreativitet. Dette var ikke nødvendigvis direkte faglig relevant, men likevel spennende og interessant. Dette vil vi også kunne tilby ved OsloMet!  

– Vi har i tillegg fått støtte fra Sparebankstiftelsen til et prosjekt, der vi sammen med Vær Stolt (Hjertet av Holmlia) og Norsensus Mediaforum, skal opprette en makerklubb for barn og unge. Her blir det aktivitetstilbud i ferier for barn og unge som vokser opp i områder med høy andel barnefattigdom, primært Oslo øst. Studenter fra faglærerutdanningen ved EST skal utvikle undervisningsopplegg og gjennomføre disse som en del av sin praksisperiode. Makerklubben skal gi de unge mulighet til å åpne øynene og stimulere dem på andre måter enn det de får hjemme og på skolen.

– Et tredje prosjekt, som fikk støtte gjennom DIKU i 2019, handler om å skape studentaktive læringsarena på Makerspace . I pilot 1 skal studentene på TKD tilbys et tverrfaglig valgemne der de i samarbeid med forskere ved OsloMet eller næringslivet skal utvikle et konkret produkt. I pilot 2 jobber vi for å integrere Makerspace i utdanningene på EST og se hvordan de kan bruke digitale verktøy som 3D-printere og laserkuttere inn i undervisningen. I den 3. piloten jobber vi for samarbeid på tvers av de tre ingeniørutdanningene på TKD.

Hvordan har reisen din på OsloMet vært?

– Jeg startet for seks år siden som lab ingeniør på Institutt for maskin, elektronikk og kjemi der jeg var 50 prosent på bevegelsesanalyselaben og 50 prosent på medisinsk teknologi. For å gjøre laben mer spennende så jeg etter nye undervisningsmetoder. Makerspace dukket opp som et alternativ som på den tiden var veldig ukjent på OsloMet. Vi var en gjeng på TKD som ønsket det samme og søkte om midler av tidligere dekan Petter Øyan til å starte opp Makerspace, og fikk ca. 200 000,- som en start.  Ved å introdusere studentene for 3D-printing, elektronikk og programmering gjennom kurs og aktiviteter etter skoletid ble vi mer og mer populære. Til slutt fikk vi strategimidler og det lokalet vi har nå som ligger ideelt til på bakkeplan i P35, og vi har investert i over 10 millioner i utstyr og ressurser. Her finner du både 3D-printere, laserkutter, symaskiner, broderimaskin, treverksted, elektronikk og mer. Vi opplever nok at ikke alle tør å komme innom, men vi ønsker å bli brukt som et bibliotek – her er alle velkomne! 

Hvordan kom du deg til jobb i dag? 

– Jeg har ikke førerkort – og hadde heller ikke kjørt om jeg kunne! Jeg tar ekspressbussen fra Fornebu der jeg bor som tar ti minutter og er ofte tom. Og så går jeg fra Nationaltheatret til P35 hvor Makerspace har sine lokaler. 

Hva skjer på jobben denne måneden?

– Jeg er midt i intervjuprosesser der vi skal ansette 4-5 studenter til Makerspace. Vi er i litt kickoff modus fordi vi har flere prosjekter som starter over nyttår. Sist uke fikk vi til tildelt midler gjennom Den gode studentopplevelsen til å utvikle mikroemner noe som blir spennende.

Har studentene lært seg noe nytt i det siste?

– På grunn av korona har det vært noe nedgang i studenter som har vært innom Markerspace. Det vi tilbyr ved Makerspace er ikke obligatorisk i studiene, så mange av de studentene som kommer nå, kommer for å utvikle egne prosjekter. Det nærmer seg jul og det er det nok en del julegaver som blir til her. Det er utrolig hvor profesjonelt uttrykket blir med for eksempel laserkuttere som kan gravere i nær sagt hva som helst!

Nevn én ting som kunne gjort arbeidsdagene dine enda bedre!

– Jeg gleder meg til å komme på jobb hver dag og det er vanskelig å se for meg noe som ville gjøre det enda bedre. Jo, vent – flere møteplasser med kollegaer!

Hva er ditt beste tips for å skape engasjerende undervisning? 

– Undervisning må være stimulerende og inspirerende. Studentene må få frihet til å velge hva de vil jobbe med og bli gitt en frihet til å være kreativ. Undervisere må være åpne og gi veiledning og støtte der det trengs, slik at studentene ikke føler seg alene. Underviseren må tilby rammen, men være åpne for nye ting. Løft blikket og tenk nye tanker!

Hvordan kan OsloMet bli mer bærekraftige i et globalt perspektiv? 

– Vi må jobbe for at bærekraft blir en naturlig del i det studentene møter ved OsloMet. At alt vi gjør her drar i en positiv retning. Vi kan ha fokus i undervisning og på laben, i materialene vi benytter og enkle ting er også viktig.  En helt konkret ting jeg ønsker meg er en idébank hvor studentene kan komme med sine idéer. Studentene har masse å komme med, så de trenger faktisk flere arenaer der de kan bidra inn!

Hva spiser du til lunsj? 

– Som oftest blir det kaffelunsj, jeg er sjelden sulten til lunsj. Og hvis jeg spiser lunsj er det alltid varm lunsj i kantina i P35. 

Hvilken kollega motiverer deg i hverdagen? 

– Jeg synes det er vanskelig å velge, for stort sett gjør alle mine kollegaer det! Uten deres støtte til å utvikle Makerspace, hadde det ikke gått. Jeg gir kred til alle!

Hva gjør du for å glede andre på jobb? 

– Jeg smiler mye, prøver å være positiv og ikke syte og klage for mye. Får mye tilbakemelding på smilet mitt!

Beste faglitteratur du har lest det siste året? 

– Jeg leste Hans Roslings «Factfulness» i 2019, og jeg kommer alltid til å huske budskapet i den. Den er veldig positiv, og hovedbudskapet er at ting beveger seg i riktig retning, bortsett fra global oppvarming da. Men det er noe å ta med seg inn i en verden der media svartmaler det meste. 

Har du en anbefaling på bok, serie, film eller musikk?

– Jeg har akkurat sett ferdig «Queens gambit» på Netflix og likte den veldig godt, virkelig en sterk kvinnelig hovedrolle! Ellers leser jeg lite skjønnlitteratur, men vil anbefale Franz Kafkas «Forvandlingen». En surrealistisk og symbolsk bok, hvor hovedpersonen i boka våkner opp som et stort insekt en dag og hans fokus er hvordan han skal komme seg på jobb. Husk at jobb ikke er livet da! 

Takk for tipset, og takk for praten!